Obuka o modernom voćarstvu i zaštiti bilja

Kolege iz Agrara održali predavanje meštanima dva sela, kao i pokaznu vežbu rezidbe.

Stručnjaci Delta Agrara održali su, meštanima sela Dubočane i Mala Jasikova, predavanje o tome kako se organizuje moderan uzgoj jagoda i kako se zasadi dunje štite od bolesti. Tokom prepodneva imali su i pokaznu vežbu rezidbe.

Predavanje je održano u sali mesne zajednica Mala Jasikova, koja je upravo obnovljena akcijom Delta Fondacije i u saradnji sa brendom Square Affair Keramika Kanjiža, koji je donirao keramičke pločice. Cilj renoviranja je upravo taj, da se u odgovarajućim uslovima, u čistom i zagrejanim i uz mogućnost organizovanja projekcija, meštanima organizuje obuka iz savremene poljoprivredne proizvodnje.

Cilj akcije „Naše selo“ je da modernizuje poljoprivrednu proizvodnju u Dubočanima i Maloj Jasikovi i da u njima unapredi društveni i kulturni život. Time će se pokazati da se život u srpskim selima može dovesti na nivo kakav imaju sela u razvijenim zemljama Evrope.

Poljoprivredni proizvođači iz ova dva sela, njih pedeset koji su se prijavili za učešće u programu, prethodno su u decembru posetili imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi, kako bi se upoznali sa naprednom voćarskom proizvodnjim i uzgojem muznih krava. Krajem decembra Zadružni savez održao je predavanje o putevima udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

Pred Novu godinu, u organizaciji Delta Fondacije, prvi put je u ovim selima odigrana pozorišna predstava za decu, a mališanima su podeljeni novogodišnji paketići koje su prikupili zaposleni u kompanijama iz sastava Delta Holdinga.
Akcija se nastavlja izradom pojedinačnih biznis planova za svako domaćinstvo uključeno u Deltin projekat, što je uslov za buduće promene u načinu rada i poljoprivrednoj proizvodnji u ovom delu Srbije.

U akciji Naše selo učestvuje i Erste banka, a punu podršku pruža lokalna samouprava grada Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *