Panel o unapređenju kvaliteta života na selu

Na ovogodišnjem predstavljanju Izveštaja o održivom poslovanju kompanije Delta Holding, posebna pažnja posvećena je projektu ,,Naše selo”. Kroz formu mini panela, svi gosti mogli su da čuju autentične priče učesnika projekta o izazovima i prilikama osnaživanja seoskih zajednica.

Na pitanje šta je potrebno selu, Nemanja, mladi poljoprivrednik iz sela Ključ koji je odlučio da ostane na selu i nastavi porodičnu tradiciju, ističe: “Ljudima na selu je potrebno znanje i modernizacija proizvodnje. Ključni faktor da mladi ostanu na selu jeste isplativost onoga što rade. To se postiže znanjem, primenom novih tehnologija i digitalizacijom što svakodnevni posao čini lakšim.”

Učesnici panela bili su i Ognjen Pivašević, poljoprivrednik iz Bačkog Novog Sela i Ljiljana Nonković, direktorka OŠ ,,Moša Pijade” iz Bačkog Novog Sela, koji su koji su ukazali na izazove i potrebe seoskog stanovništva, kao i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je ukazala na nejednakosti sela i grada u pogledu kvaliteta života i obavezu svih segmenata društva da seoskom stanovništvu obezbede infrastrukturu i podjednak pristup svim resursima.

Panel je preneo važne poruke zajedništva, značaja saradnje i ulaganja u seoske zajednice, na planiran i strateški način. Poseban akcenat stavljen je na neophodnost edukacije i brigu o potrebama mladih na selu. Za održivu budućnost svih nas ključno je da svi zajedno radimo na unapređenju života na selima, zaključak je oko kojeg su se usaglasili svi panelisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *