Okupljanje žena i razvoj preduzetništva u selu Ključ

U partnerstvu sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Smart Kolektivom, u okviru projekta ,,Naše selo” organizovano je okupljanje za žene iz sela Ključ sa ciljem njihovog osnaživanja.

U prijatnom ambijentu vodenice ,,Dren”, žene iz sela Ključ, zajedno sa predstavnicima GIZ-a, Smart Kolektiva i Delta Holdinga, imale su priliku da razmene svoja iskustva i ideje na polju poboljšanja položaja žena na selu i razvoja ženskog preduzetništva.

Tom prilikom, svi prisutni mogli su da čuju interesantne detalje o radu ekološkog pokreta ,,Okvir života” iz sela Paštrić, koji za cilj ima naučno-istraživački rad, promociju prirodnih resursa, zaštitu životne sredine, kao i očuvanje biodverziteta i autohotnih sorti semena voća, povrća i žitarica od njihovog nestanka. Pokret se ujedno bavi i edukacijom stanovništva, a posebno dece i mladih, o održivom načinu korišćenja resursa.

Ujedno, okupljeni su imali priliku da se upoznaju i sa praktičnim inicijativama, poput Ženske pijace, koja okuplja žene mioničkog okruga i koja uspešno, putem internet platforme, omogućava stanovnicima da lako i jednostavno dođu do najraznovrsnijih seoskih proizvoda – od domaćih jaja, preko ubranog svežeg lekovitog bilja i čaja, do džema i ajvara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *