Naše selo: godina prva

Pre tačno godinu dana zvanično smo počeli projekat Naše selo. U Dubočanu i Maloj Jasikovi start je lično objavio predsednik Delte, zajedno sa gradonačelnikom Zaječara, a meštani su nam posle rekli da su do poslednjeg časa sumnjali: „Mišković da dođe u naše selo? Ma daj…

Prošlo je 12 meseci i sada možemo da kažemo da je početno nepoverenje nepovratno srušeno. Zaživeo je jedan inovativan projekat, značajno je unapređen život u dva zaječarska sela, a pravi rezultati se tek očekuju.

Najveći problem je neznanje

Dok je još nastajala ideja o modernizaciji srpskog sela, kao ključni problem prepoznato je neznanje. Nije to uvreda za srpskog seljaka. Najmanje je on kriv što već nekoliko decenija poljoprivreda nije modernizovana, što joj je dat pogrešan strateški pravac i što se u njivi radi na način s polovine 20. veka. Neznanje je prepoznato kao problem cele srpske poljoprivrede i zbog toga je modernizacija tehnologije i poljoprivredne proizvodnje postavljena kao prvi korak u projektu Naše selo.

U prvoj godini projekta za žitelje Dubočana i Male Jasikove održano je više od 40stručnih predavanja. Organizovani su obilasci Deltinih farmi i posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i Riminiju. Stručnjaci Delta Agrara redovno su obilazili njihove voćnjake, štale i imanja i davali korisne savete. Meštani su iz ove obuke shvatili da treba da promene način ishrane stoke. Videli su na Deltinim farmama moderne objekte za smeštaj muznih krava, sasvim drugačije od onih koje su oni decenijama gradili. Dobili su savete kako da optimizuju potrošnju pesticida i đubriva, da njihovi proizvodi budu najzdraviji, a troškovi što manji.

Kada su kroz predavanja dobili novu sliku kuda treba da ide poljoprivreda, pristupilo se konkretnim promenama na imanjima. Erste Banka ponudila je finansiranje investicija, a Delta Agrar je obezbedio da pozajmica bude beskamatna.

Dvadeset najpreduzimljivijih domaćina uzelo je kredite u ukupnoj vrednosti 200.000 evra. Dovoljno da se na imanjima urade poslovi za koje nikada do sada nije bilo vremena, ili novca.

Nova slika na imanjima

Teško je nabrojati sve promene koje su se ovog proleća i leta dogodile u selima Dubočane i Mala Jasikova.

Zoran Stojkić je bio jedan od najvrednijih, od kredita Erste Banke ogradio je zasad dunje, postavio creva za navodnjavanje, nabavio atomizer za efikasniju zaštitu bilja.

Miloš Joković je proširio zasad i pripremio se za ograđivanje voćnjaka i širenje sistema za navodnjavanje.

Jovan Joncić i njegov sin Miloš preuredili su štalu, promenili vezove i sada imaju optimalne uslove za gajenje muznih krava. Uskoro će dobiti status farmera.

Nenad Stojanović kupio je nova grla muznih krava rase holštajn, koje daju daleko više mleka.

Branko Njagovanović odlučio se za koke nosilje. Kupio je 1.300 kokošaka, kao i automatizovanu liniju za hranjenje, takođe iz kredita. kod EB.

Časlav Dimitrijević je novim grlima proširio stado koza, a samim tim i proizvodnju kozjeg sira.

Živorad Trucić je podigao novi ovčarnik, čime je poboljšao uslove za smeštaj ovaca i znatno smanjio vreme koje mora da utroši brinući se o stadu.

Zoran Joković planira izgradnju nove štale za muzne krave i uradiće to čim dobije potrebne građevinske dozvole.

Ostala domaćinstva takođe su uložila u proširenje voćnjaka, kupovinu grla stoke, adaptaciju ili izgradnju smeštajnih objekata.

Nema sela bez dece

Da bi život na selu bio ispunjen, a meštani poželeli da ostanu u njemu, nije dovoljno samo da se zaradi. Potreban je društveni život, da se nešto događa u duge zimske večeri i upravo zato kao deo projekta postavljen je zadatak da se selo oživi. U saradnji sa zaječarskim pozorištem, prvi put je u ovim selima odigrana pozorišna predstava. Organizovan je doček Nove godine, a zaposleni u Delti obezbedili su deci novogodišnje paketiće. Organizovane su kreativne radionice, kao i poseta veličanstvenim lokalnim znamenitostima, arheološkom lokalitetu Felix Romuliana i Narodnom muzeju u Zaječaru.

Iako žive na tridesetak kilometara od ovih destinacija, mnoga deca videla su ih prvi put!

Kruna dosadašnje brige o javnom i kulturnom je obnova škole u Maloj Jasikovi. Delta Fondacija je uložila novac i organizovala renoviranje zgrade izgrađene pre punih 80 godina. Sada je to udobna, bezbedna i funkcionalna škola za 11 mališana školskog uzrasta, koliko ih ima u ovom selu.

Šta dalje?

Projekat Naše selo neće stati na ovome. U drugoj godini biće obnovljen konkurs – poziv drugim meštanima da se priključe!

Oni koji su već u projektu, mogu da nastave svoje investicije. Posebnu pažnju poklonićemo višim fazama prerade poljoprivrednih proizvoda. Već ima puno ideja za sekundarnu proizvodnju, od prerade voća, do mlečnih proizvoda. Traže se načini za različite vrste udruživanja individualnih proizvođača.

Nastaviće se i održavanje pozorišnih predstava, a i obnavljanje školskih prostora. Posle zgrade u Maloj Jasikovi, na red će doći i školska zgrada u selu Dubočane. Njeno renoviranje u planu je u 2020. godini.

Projekat Naše selo nije vremenski ograničen. Trajaće dok bude potrebe da se lokalni proizvođači osnažuju, dok u meštanima bude volje da uče i da uz puno poštovanje dobre tradicije, menjaju loše navike i neuspešne modele ponašanja.

Cilj je jasan: da srpsko selo bude selo za primer, da zadrži one koji su u njemu ostali i da vrati one koji su ga, u potrazi za boljim životom, napustili.

Aleksandar Bojić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *