Švajcarsko selo na istoku Srbije

Može li srpsko selo da bude bogato kao što je švajcarsko, ili slovenačko? Može li u Srbiji poljoprivredni proizvođač da živi dobro kao što živi njegov kolega u Nemačkoj, ili Francuskoj?
Mnogi su postavljali ova pitanja, poneko je pokušavao i da odgovori, ali niko se nije usudio da u praksi proveri koliko se može uraditi za napredak seoskih delova Srbije. Do ove jeseni. Do početka Deltinog projekta „Naše selo“.

U najkraćem rečeno, Delta je, posle višemesečnih istraživanja i procena, odlučila da „uzme pod svoje“ dva sela u zaječarskoj opštini, na istoku Srbije. Njihovim žiteljima kompanija će preneti svoje znanje o poljoprivredi, pomoći će organizaciju kulturnog života, obnoviće škole ili domove kulture. Erste banka će ponuditi veoma povoljne kredite, grad Zaječar obećava da će obnoviti puteve. Za godinu-dve, uvereni su svi učesnici ove akcije, sela Dubočane i Mala Jasikova, koja su izabrana da otvore akciju „Naše selo“, zasijaće potpuno novim sjajem.

Zašto se Delta odlučila da svoju društvenu odgovornost usmeri na srpsko selo? Zašto je akcija koncipirana na ovakav način?

Mnogo se proteklih godina pričalo o poljoprivredi kao šansi za ekonomski napredak Srbije, posebno srpskog sela. Delta podržava takav stav, ali obavezno naglašava da se mora govoriti o modernoj, profitabilnoj poljoprivredi, zasnovanoj na velikom znanju i naprednoj tehnologiji. I upravo takvu agrarnu proizvodnju želi da razvije u selima kraj Zaječara i da tako ukaže na put kojim može da se ojača celokupna ekonomija Srbije.

Odabran je projekat koji je blisko vezan za agrar kao Deltin core business, jer u toj oblasti kompanija može da najviše znanja prenese svojim novim saradnicima.

„Naše selo“ je dugoročno održiv projekat. Njegov cilj je da ojača seljane Dubočana i Male Jasikove, da podigne njihovu proizvodnju i učini ih sposobnim da se sami na tržištu izbore za bolji život svojih porodica i čitavog sela.

Odabran je plan koji ima najširi društveni značaj. Istraživanja demografa pokazuju da je opustelo na stotine sela, jer njihovi meštani traže bolje uslove života. Ne samo više prihode, već i sve ono što čini svakodnevicu jednog čoveka i porodice. U selima nema kulturnih dešavanja, nema društvenog života, putevi su loši, slab je signal interneta i mobilne telefonije… Dugoročni cilj akcije „Naše selo“ je da zaustavi migracije stanovnika ovih krajeva, koji su u velikom broju postali gastarbajteri u zapadnoj Evropi, ili radnici u Zaječaru i okolnim gradovima istočne Srbije. Kada vide da se i u rodnom selu može živeti od svog rada, i to živeti pristojno i udobno, onda će migracije možda dobiti i obrnut smer.

Na kraju, a ne najmanje bitno, „Naše selo“ treba da postane primer. Da pokaže kako se može pomoći srpskom selu i da svako, ako ima iskrenu želju da to uradi, može poći putem koji je zacrtan u zaječarskom okrugu.

Prve konkretne akcije u ovom projektu već su započete. Seljani se uče modernoj poljoprivredi, posećujući imanja Delta Agrara u Čelarevu i Staroj Pazovi.
Ovih dana krenuće obnova jednog doma kulture, jer će tokom duge i hladne zime biti potrebno mesto za razgovore, predavanja, ali i za druženje. Sigurno smo da će ovakvih akcija biti još puno i biće nam zadovoljstvo da ih podelimo sa javnošću.


Aleksandar Bojić, Konsultant za PR i komunikacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *