Obilasci gazdinstava uz primenu najsavremenije tehnologije

Proleće u Bačkom Novom Selu, osim edukacija, provodimo i u obilascima pojedinačnih gazdinstava kada se posebna pažnja posvećuje onima kojima je najpotrebnija.

Prilikom poseta neguje se i individualna komunikacija sa učesnicima projekta Naše selo i omogućava detaljniji uvid u njihove potrebe i izazove sa kojima se u proizvodnji susreću.

U poseti meštanima ovog puta pridružili su nam se i naši stručnjaci iz Delta Agrara. Dragan Bursać, kategori menadžer mlečnog govedarstva i Dragan Ristevski, direktor svinjarstva, sa meštanima su razgovarali o pitanjima uzgoja, prehrane, proizvodnje i plasmana u oblasti govedarstva i ovčarstva.

Prilikom obilazaka imanja meštana primenjena je i najsavremenija tehnologija u oblasti analize hraniva. U pitanju je aparat pod nazivom ,,Aurora NIR’’, prenosivi analizator kojim se analizom hraniva na licu mesta brzo dobijaju rezultati čime se blagovremeno može uticati na ukupan obrok, posebno kod visoko muznih krava. Parametre koje očitava su suva materija, pepeo, sirovi proteini, NDF i ADF vlakna i skrob, dok se za kabastu hranu može videti i kiselinski sastav.

Upotreba ovog aparata izuzetno je značajna za davanje tačnih parametara koji su potrebni za dobar kvalitet kabaste hrane, a meštani su imali mogućnost da iz prve ruke saznaju kako i na koji način da unaprede odabir hraniva za svoje životinje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *