Značaj i perspektiva zadrugarstva

Meštanima sela Mala Jasikova i Dubočane predstavljen koncept zadrugarstva.

Koliko je značaj udruživanja važan, govore podaci Ujedinjenih nacija i Međunarodnog zadružnog saveza – više od dva miliona zadruga širom sveta okuplja preko milijardu članova. U Evropskoj uniji postoji oko 160.000 zadruga koje broje više od 100 miliona udruženih proizvođača. Naša zemlja ima preko 1.600 zadruga sa 35.000 članova i sav potencijal i značaj udruživanja nisu u potpunosti iskorišćeni.

Tokom predavanja, meštanima dva sela predstavljen je pojam i princip zadrugarstva, osnovna načela i novi Zakon o zadrugama. U ovoj fazi, fokus je bio na odabiru ciljnih grupa koje su potencijalni osnivači i definisanju vrsta zadruge koje bi meštani sela Dubočane i Mala Jasikova imali interes da osnuju. Uzevši u obzir pomenute podatke o brojnosti zadruga širom sveta, predstavljene su im prednosti udruživanja i internacionalni odnosi koje bi mogli da uspostave ali i praktični saveti kako registrovati zadrugu i organizovati sve poslove unutar zadruge.

Ovo je samo deo onoga što su poljoprivrednici odabranih sela imali priliku da čuju na predavanju Anite Ilić, Sekretara Zadružnog saveza Južne Srbije.
Predavanje je održano u Domu kulture sela Mala Jasikova, kome je prisustvovao i saradnik iz Zasada za budućnost, osnivač prve socijalne zadruge, Dejan Mitić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *