Nova školska godina u renoviranoj školi

Delta promoviše važnost obrazovanja od najranijeg uzrasta i kroz projekat Naše selo pomaže i najmlađim stanovnicima sela. Osnovna škola ,,Jovan Jovanović Zmaj’’ u selu Dubočane prvi put se renovira posle 88 godina. Radovi na školi biće završeni najkasnije do 20. avgusta, pa će petnaest mališana novu školsku godinu započeti u obnovljenim učionicama.
Detaljnije

Naše selo: godina prva

Pre tačno godinu dana zvanično smo počeli projekat Naše selo. U Dubočanu i Maloj Jasikovi start je lično objavio predsednik Delte, zajedno sa gradonačelnikom Zaječara, a meštani su nam posle rekli da su do poslednjeg časa sumnjali: „Mišković da dođe u naše selo? Ma daj…Detaljnije


Počinje modernizacija poljoprivrede u selima Dubočane i Mala Jasikova

Uručenjem sertifikata o završenoj obuci za više od 40 meštana, obeležen je završetak prve i početak druge faze u projektu „Naše selo“, koji Delta Holding sa partnerima sprovodi u selima Dubočane i Mala Jasikova kod Zaječara.

Cilj projekta je da unapredi poljoprivrednu proizvodnju i društveni život u ovim mestima. Time bi se sprečio trend odumiranja srpskog sela i pokazalo bi se da kvalitet života može da bude na istom nivou na kojem je u selima razvijene Evrope.

S obzirom na to da je znanje osnov moderne poljoprivrede, u prvoj fazi projekta akcenat je bio na edukaciji u oblasti stočarstva i voćarstva, finansiranja poljoprivredne proizvodnje, udruživanja i konkurisanja za sredstva iz domaćih i međunarodnih izvora. Organizovan je obilazak imanja Delta Agrara, a u samim selima održana su 33 predavanja.

U drugoj fazi projekta krenuće konkretna modernizacija proizvodnje. Stručnjaci iz Delta Agrara i Erste Banke sačinili su individualni plan razvoja za svako domaćinstvo. Erste Banka je, kao partner u ovom projektu, obezbedila povoljne kreditne proizvode za 20 poljoprivrednih gazdinstava, u iznosu od približno 200.000 evra, a trošak kamate preuzeće na sebe Delta Agrar. U ovoj fazi akcenat će biti na povećanju proizvodnje, kroz zaštitu voćnjaka od štetočina i biljnih bolesti, promenu ishrane stoke, poboljšanju objekata za smeštaj muznih goveda i druge aktivnosti kojima se proizvodnja na selu modernizuje i postaje profitabilnija.

Pored kreditne podrške prilagođene svakom od gazdinstava, Erste Banka će za sva zainteresovana gazdinstva iz sela Dubočane i Mala Jasikova kreirati i program finansijske edukacije, sa ciljem razvoja znanja članova gazdinstava o upravljanju finansijama.

U trećoj fazi projekta, koja će uslediti kasnije, Delta Fondacija i partneri u projektu radiće na unapređenju društvenog života, kroz obnovu škola, organizovanje kulturnih događaja.

Projekat „Naše selo“ započet je uz punu podršku lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem. Projektu „Naše selo“ priključili su se i Privredna komora Srbije, Telekom Srbije, kompanija Square Affair Keramika Kanjiža, a projekat je otvoren i za druge kompanije i institucije koje u njemu prepoznaju pravi put za opstanak i razvoj srpskog sela.


Konkurs za dodelu podsticaja u poljoprivredi

Grad Zaječar objavio je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2019. godinu.

Na sajtu lokaolne samouprave objavljeno je da će podsticaji biti dodeljni u oblasti:

Ukupna sredstva koje je grad namenio poljoprivrednicima iznose 12 miliona dinara.

Detaljni uslovi, način i kriterijumi dodele sredstava mogu se pronaći na sajtu lokalne samouprave.

Rok do kada je konkurs otvoren različit je prema oblastima poljoprivredne proizvodnje. Za voćare konkurs traje do 15. maja, za pčelare i za nabavku mehanizacije u voćarstvu do 31. jula, a za stočare do 31. avgusta.


Ne vrede nam zadruge bez znanja

Piše: Miroslav Mišković, Predsednik Delta Holdinga

Srpsko selo nestaje. Ako nestane selo nestaće Srbija. Ovo upozorenje izneo sam u svom nedavnom obraćanju žiteljima Dubočana i Male Jasikove, kod Zaječara, u kojima je Delta započela akciju „Naše selo“.  Detaljnije


„NAŠE SELO“ – NOVI PROJEKAT NAŠE KOMPANIJE

Pokretanje razvoja poljoprivrede i obnova sela u Srbiji glavni su zadatak ovog najvećeg društveno odgovornog projekta.
Za početak projekta „Naše selo“ odabrana su sela Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara i tu odluku su njihovim žiteljima saopštili predsednik Delta Holdinga, Miroslav Mišković i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Detaljnije


Do kvalitetne rakije uz pomoć nauke

Meštani Male Jasikove, Miloš Joković, Zoran Stojkić i Dragan Jorgovanović završili su kurs za proizvođače rakije na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Ova trojica voćara nisu želela da propuste priliku za učenje od vrhunskih stručnjaka. Kada su čuli da obuku za proizvodnju rakije vodi dr Ninoslav Nikićević, jedan od vodećih poznavalaca žestokih pića na ovim prostorima, odlučili su da sami finansiraju svoju edukaciju i prijavili se za ovu tromesečnu obuku.

Poljoprivredni fakultet u Zemunu organizovao je veliki kurs obuke za proizvođače voćnih i drugih rakija, povodom stogodišnjice postojanja ove ustanove.

Na jesen ćemo imati prilike da proverimo koliko su voćari naučili i primenili u praksi.Korisna iskustva sa Novosadskog sajma

Meštani Male Jasikove i Dubočana, učesnici u projektu Naše selo, posetili su Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveću manifestaciju ovog tipa koja se održava u našoj zemlji.

Veći deo posete posvetili su novitetima koje je izložila kompanija Delta Agrar. Videli su najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju i upoznali se sa njenim karakteristikama i mogućnostima. Predstavljena su im najbolja grla u svinjarstvu, ovčarstvu i govedarstvu, kao i visoko kvalitetna stočna hrana, koju Delta Agrar odnedavno proizvodi za tržište, pod robnom markom Ambar.

Deo dana meštani Našeg sela utrošili su na samostalan obilazak ostalih izlagača, za čiju ponudu su bili zainteresovani.

Sajamski dan iskorišćen je i za formalizaciju saradnje sa Erste Bankom. Tom prilikom potpisani su prvi ugovori o finansiraju unapređenja zasada i stočarskih farmi iz kredita.


Dan kulture za đake petake

Učenici petog razreda osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Salaša, povodom dana škole, obišli su kulturne institucije u Zaječaru.

Izlet je organizovala Delta Fondacija sa željom da mališani, među kojima i đaci iz Našeg sela, bolje upoznaju kulturu i istoriju kojima njihov zavičaj zaista može da se ponosi.

Deca su obišla ostatke rimske palate Felix Romuliana, zatim muzej u Zaječaru, biblioteku „Svetozar Marković“ i Pozorište koje nosi ime proslavljenog glumca Zorana Radmilovića.